Alkuperämaa Saksa
Kaupunki München
Tyyli Hefe-Weizen
Käymistapa pintahiiva
Ainesosat vesi,vehnämallas,ohramallas,humala
ABV 5%
EBU 12
EBC 13
Kantavierre 11,8%Plato
Maltaat Wheat Malt, Barley Malt
Tarjoilulämpötila 4-7 astetta

Franziskaner Hefe-Weissbier on yksi ensimmäisistä oluista, joka sai minut kiinnostumaan erilaisista oluista. Juuri sen takia tällä oluella on aina erityinen paikka sydämessäni. Muistan itse asiassa ajan ja paikankin, jossa ensimmäisen kerran ainakin tietoisesti maistoin kyseistä olutta. Eräänä kesälauantaina iltapäivällä, ja paikkana oli Naantalissa sijaitsevan Café Amandiksen terassi. Siellä muistan ihmetelleeni, miten joku olut voi näyttää, tuoksua ja maistua näin hyvälle.

Mutta jos nyt mennään itse asiaan: kyseessä on siis suodattamaton vehnäolut Franziskaner Hefe-Weissbier. Tämä olut on kotoisin Saksan Münchenistä Franziskanerin panimosta. Franziskanerin panimo perustettiin vuonna 1363 ja nimensä se on saanut silloin vastapäätä sijainneesta Franciskanin luostarista. Mielenkiintoisena lisätietona Franziskanerin kuuluisan logon ”The Franciscan Friarin suunnitteli vuonna 1935 taiteilija Ludwig Hohlwein.

Sittemmin Franziskaner yhdistyi myös pitkän historian omaavan Spatenin panimon kanssa ja vuonna 1997 Spaten-Franziskaneriin liittyi vielä Löwebräun panimo. Tällöin nimeksi tuli jo nykyisin tunnettu Spaten-Franziskaner-Bräu panimo, joka kuuluu nykyisin InBev panimokonserniin.

Varsinainen Franziskaner Hefe-Weissbier julkaistiin vuonna 1974.

Sitten itse maisteluun. Olut kaatuu lasiin kullankeltaisena, ulkonäkö on samea – niin kuin suodattamattoman oluen kuuluukin olla. Vaahto on kuohkeaa ja pitkäkestoista jättäen lasin reunoille hyvän brysselinpitsin. Yleinen ulkonäkö oluessa on mielestäni erittäin houkutteleva.

Oluen tuoksussa tulee esiin selvästi Hefe-Weissbierin tyypillinen banaani ja hedelmäisyys. On aika maistaa olutta. Maussa on paljon samaa, mitä tuoksu antoi odottaa. Banaania, hedelmäisyyttä ja ehkä hieman leipämäisyyttä. Suutuntuma on kermainen ja täyttävä. Jälkimaku on hyvä, raikas ja hedelmäinen, ei yhtään katkeruutta.

Kokonaisuutena olut on tasapainoinen ja klassinen Hefeweizen.

Arvostelu voi olla hieman puolueellinen koska tämä yksi lempioluistani.

Arvosana 40/50


Sami