Alkuperämaa Suomi
Kaupunki Tampere
Tyyli Milk Stout
Käymistapa Pintahiiva
Ainesosat Vesi, Ohra, Vehnä, Laktoosi ja Humala
ABV 4,2 %
EBU 30
EBC 200
Maltaat: Pale ale, Black, Chocolate, Roasted barley
Humalat: Challenger, EKG, Target
Tarjoilulämpötila 8-12 °C
Ruokasuositukset, Liharuuat ja suklaiset jälkiruuat

Milk Stout oluttyyli on yksi suosikki oluttyypeistäni, mutta ikävä kyllä aika harvinainen suomalaisten panimoiden keskuudessa. Nykyisin jokaisella panimolla on ”pakko” olla ipat, apat, neipat, hedelmät ja mussukat. Eikä edellä mainituissa oluttyyleissä ole todellakaan mitään vikaa, mutta välillä on mukava maistella kunnon Milk Stout olutta.

Tämän kertaisen oluen on tuottanut loistava Pyynikin käsityläispanimo, joka sijaitsee Tampereella. Pyynikin oluet ovat voittaneet lukuisia palkintoja World Beer Awardseissa ja maisteltava Milk Stout voitti juuri tässä kyseissä kisassa maailman parhaan Milk Stout tittelin.

En anna Tapparan poikien palkintokaapin kimalluksen sokaista itseäni tämän arvostelun suhteen, vaan kirjotan oluesta niin kuin sen itse maistan.

Käsittääkseni tätä saa myös pullotuotteena, mutta itselläni on arvostelussa 0,5l tölkkiversio. Kuvitus/brändäys on onnistunut mielestäni erittäin hyvin, tämä hupaisa lehmä pitäisi erottua hyllystä ihan edukseen.

Pyynikin Stout on suodattamaton pintahiivaolut ja on ”marketin vahvuinen” eli 4,2%. Normaalisti Milk Stouteissa on korkeampi ABV mutta ihan hyvää vaihtelua tällainen miedompikin versio.

Väriltään olut on täysin musta ja oluen päälle muodostuu sormen paksuinen kermainen vaahto. Olut näyttää näin Stout-miehen silmin erittäin houkuttelevalta. Vain hetken ehdin oluen ulkonäköä ihastelemaan, kun huomaan että vaahto on lähes kadonnut. Jäljelle jää pieni ohut vaahtoreunus.

Tuoksussa paahteisuutta, maltaisuutta, makeutta sekä lakritsia ja hieman kahvia.

Maussa tulee ensimmäiseksi paahteisuutta, jonka jälkeen nopeasti lakritsi sekä maitomaista makeutusainetta. Maussa on havaittavissa myös tumma kahvi ja ehkä jopa sitrusta. Jälkimaku on aika kuiva ilman katkeroita.

Suutuntuma on aika pehmeä ja kevyt, juurikaan hiilihappoisuutta ei tässä ole havaittavissa.

Kokonaisuutena olut on erittäin hyvin onnistunut, laadukas ja tasapainoinen Milk Stout pienellä alkoholimäärällä. Näitä voi hyvällä omatunnolla juoda siis muutamankin. Olut olisi saanut muutaman pisteen  enemmän, mutta mielestäni tähän olisi sopinut hieman enemmän hiilihappoisuutta, kun tällä hetkellä sitä ei oluessa ole juuri ollenkaan.

Arvosana 35/50

Sami