5piste5 on uusi turkulainen olutkauppa- ja ravintola, joka toimii tällä hetkellä pop-up-myymälänä ravintola the Cow’n tiloissa. 5piste5:n tarkoituksena on tuoda Turkuun kaikkien saataville mielenkiintoisia ja erilaisia oluita. Ravintolakaupan takana puuhaavat ravintola-alan konkarit, the Cow ravintolasta tutut Antti, Janette ja Janne. Turun Olutseura kävi haastattelemassa Janettea ja Jannea uudesta konseptista. Janette on työskennellyt ravintola-alalla 11 vuotta. Hän on aloittanut uransa Teerenpelistä ja on tällä hetkellä osakkaana the Cow ravintolassa, joka on myös 5piste5:n takana. Oluet ovat aina olleet Janeten kiinnostuksen kohde. Janne taas on tehnyt alan töitä 5–6 vuotta – joskus enemmän joskus vähemmän. Tällä hetkellä hän työskentelee myös the Cow ravintolassa ja vastaa sen oluttarjonnasta. Olut on aina kiinnostanut Jannea, varsinkin kaikki erikoisemmat tuotteet.

Mikä on 5piste5:n ajatus?

–  5piste5 on uusi olutkauppa- ja ravintola. Se tulee olemaan pienipaikkainen anniskeluravintola, mutta pääpaino tulee olemaan ulosmyytävillä oluilla.  Suomi pakottaa säätelyllään perustamaan ravintolan, jolloin pystyy myymään oluita ulos hieman helpommalla – ei tarvitse sitten myydä puolet ajasta näkkileipää. 5piste5:n valikoimissa on suomalaisia ja ulkomaisia käsityöläisoluita. Ulosmyynnin lisäksi ravintolassa tullaan pitämään myös erilaisia tasting-tilaisuuksia ja muita tapahtumia. Pyrimme ottamaan valikoimiin noin sata erilaista olutta vaihtuvalla valikoimalla. Tarkoituksena on myös avata kellari, jossa olisi hieman tuhdimpia oluita säilytyksessä. Sillä tavalla olisi mahdollista maistaa rinnakkain uudempaa ja vanhempaa olutta, Janne kertoo

Mistä 5piste5:n ajatus sai alkunsa?

– Idea sai alkunsa viime kesänä, kun meillä oli lockdownin aikana sellainen hauska yhteishetki. Istuimme tyhjässä ravintolassa ja mietimme, että mitä tässä pitäisi alkaa tekemään. Keskusteluissamme tuli ilmi, että Turussa ei ole tällaista olutpaikkaa, vaikka harrastelijoita on iso määrä. Sitten kysyin Antilta ja Jannelta, olisiko tällaiselle kysyntää, ja siitä se ideointi sitten lähti, Janette sanoo.

Teidän valikoimiinne tulee noin sata erilaista tuotetta, miten valitsette tuotteet?

– Meikäläinen on tuotepäällikkö ja vastaan oluiden hankinnoista. Tuotteet valikoidaan vähän siltä pohjalta, mitä olen itse tutkinut ja mitkä ovat tällä hetkellä kovia panimoita. idea on ottaa valikoimiin kaikkea ihan laidasta laitaan, Janne selostaa.

– Valikoimaan tulee myös kausioluita, ja kuuntelemme paljon tietenkin myös asiakkaiden toiveita. Valikoimasta tulee löytymään myös pieniä määriä craft-siidereitä ja lonkeroita. Haluamme, että meiltä löytyisi kaikille jotain. Myös craft-limpparit tulevat valikoimaan, jolloin perheet voivat hakea koko porukalle juotavaa kerralla, Janette jatkaa.

Kauppavahvuisten oluiden lisäksi valikoimissanne on myös vahvempia oluita, joita voi nauttia ravintolassa. Kertokaa niistä?

Sisällä ravintolassa voi tosiaan nauttia vahvempia oluita. Pyrimme löytämään vähän erikoisempia vahvempia tuotteita. Pidämme myös ”bottle share” -tapahtumia, jolloin ilmoitamme etukäteen, että avaamme jonkun hieman erikoisemman ison pullon, joka nautitaan porukalla, Janne kertoo.

Avaamme myös verkkokaupan, josta näkee kaikki tuotteet. Suunnitelmissa on myös rakentaa sinne ominaisuus, jonka kautta asiakas voi ilmoittaa, että tulee esimerkiksi huomenna juomaan tietyn tuotteen paikan päälle. Näin saamme kaikki valmiiksi kylmään.

Toimitte oluen aallonharjalla. Mitkä ovat mielestänne tämänhetkisiä oluttrendejä?

– Tällä hetkellä asiakkaat hakevat aika paljon hapanoluita ja hieman miedompia makuja. Lager on myös selvästi tulossa takaisin. Tumman oluen trendi on minun mielestäni ehkä vähän laskusuunnassa, ainakin meidän asiakkaillamme. Ihmiset hakevat erikoisia oluita – mitä pervompi sen parempi, Janette kertoo,

– Myös etiketti on tärkeä: hieno etiketti vaikuttaa selvästi ostopäätökseen. Asiakkaat hakevat paljon lageroluita, puhdasta ja hyvin tehtyä lageria, Janne jatkaa.

Mitä uutta 5piste5 tuo Turun olutkulttuuriin?

– Ainakin paljon uusia makuja, paljon humalaa, henkilökohtaista palvelua ja tuoteopastusta, Janne ja Janette sanovat.

Loppuun terveiset turkulaisille oluen kuluttajille ja Turun Olutseuralle:

Tulkaa ostamaan ja kertomaan mitä juuri te haluatte! Ja Turun Olutseuralle isot kiitokset tukemisesta. Meille tulee uutuuksia joka viikko, tulkaa ihmeessä käymään!

Pop-up-myymälä löytyy the Cow’n tiloista osoitteesta Aurakatu 3, 20100 Turku.
5piste5:n omat sivut löydät täältä: www.5piste5.fi