Oluttermistö


ABV                  

Alcohol by volume. Alkoholin määrä juomassa suhteessa tilavuuteen


ABW                 

Alcohol by weight. Alkoholin määrä juomassa painoon suhteutettuna


Ale                    

Yleisnimitys pintahiiva oluille.


Alkoholi           

Oluen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina


Alt

Saksalanen oluttyyppi, ale olut joka on usein pantu Düsseldorfissa. Alt tarkoittaa Saksaksi vanhaa.


Amber Ale

Amerikkalainen pintahiiva oluttyyli. Väriltään yleensä punertava tai meripihkainen.


American Pale Ale

Pintahiivaolut tyyppi joka on kotoisin Amerikasta. Valmistuksessa käytetään yleisesti amerikkalaisia humaloita jotka tuovat makuun hedelmäisyyttä ja sitrusta.


Aromihumalointi             

Tehdään keiton loppupuolella. Yleisesti aromihumaloissa on korkeampi betahappoitoisuus kuin alfahappapitoisuus.


APA                  

American Pale Ale. Amerikasta kotoisin oleva pintahiivaolut. Yleensä vaalea ja hedelmäinen.


Barley wine

Barley wine on pintahiiva oluttyyppi, jossa on tyypillisesti korkea alkoholipitoisuus. Tämä oluttyyppi on alun perin kotoisin Englannista, mutta nykyisin sitä valmistetaan ympäri maailmaa.


Bitter                

Pintahiivaolut joka on aluperin Briteistä. Tyypillisesti hedelmäisyyttä sekä katkeruutta maussa.


BJCP

Beer judge certification program


Black Velvelt

Oludrinkki joka pitää sisällään 50% Stout olutta (yleensä Guiness) ja 50% Samppanjaa.



Bock                 

Vahva pohjahiiva oluttyyppi. Bock voi olla väriltään tumma tai vaaleaa. Bockin alalajeja ovat esimerkiksi Dobbelvbock, Hellerbock ja Eisbock


Brown Ale       

Brown ale on brittiläinen pintahiivaoluttyyli. Sille ominaista on tumman meripihkaisesta ruskeaan ulottuva väri sekä makeat, toffeiset ja pähkinäiset maut.


Brysselin pitsi 

Oluen vaahdosta lasin pintaan jäävät pitsimäiset jäljet. Runsas humalointi, suodattamattomuus ja puhdas lasi parantavat tätä ominaisuutta.


Cascade           

Amerikkalainen humalalajike, joka on alun perin risteytetty Fuggels ja Serenbriaker lajikkeista.


Crystal          

Amerikkalainen aromihumala ja on kehitetty vuonna 1993 allertau,
cascade, brewers gold ja early green -humalista


Dobbelbock    

Dobbelbock on vahva lager, eli bockin vahvempi versio.


Dortmunder   

Saksalainen pohjahiiva olutyyppi. Alun perin tarkoittanut Dormundissa pantua olutta.


Dunkel             

Dunkel on oluttyyppi, joka on saksalaistyylinen tumma lager olut.


EBC                   

European Brewing Convention scale. Oluen väri eurooppalaisella asteikolla. Mitä suurempi luku sen tummempi olut


EBU                   

European bitterness unit. Euroopassa käytetty asteikko jolla kuvataan oluen katkeruutta.


ESB                   

Extra Special Bitter, voimakas bitter olut


Flavori              

Oluen tuoksun ja maun yhteisvaikutus


Growler               

Olutkannu, useimmiten keraaminen tai lasinen. Alunperin käytetty oluen kuljetuksessa.


Hefe                  

Tarkoittaa Suomeksi hiivaa ja sitä käytetään kuvaamaan suodattamatonta olutta. Termiä käytetään saksalaisissa oluissa.


Hefeweizen     

Saksalaistyylinen suodattamaton vaalea vehnäolut.


Hell                   

Hell tarkoittaa suomeksi kirkasta ja sillä kuvataan oluen väriä.  Merkintää käytetään saksalaisissa oluissa.


Hiiva                 

Yksisoluinen sieni, joka käyttää vierteen sokerit alkoholiksi ja hiilidioksidiksi


Humala            

Oluen mauste joka parantaa säilyvyyttä. Antaa oluelle katkeruuden ja humalan aromin.


IBU                    

International bitterness unit. Sama kuin EBU mutta kansainvälinen asteikko jolla kuvataan oluen katkeruutta.


Imperial Stout

Stoutin vahvempi versio.  Alun perin Englannissa tehtyä olutta, jota vietiin Venäjälle tsaarin hoviin. Imperial stoutissa on korkea alkoholipitoisuus, jopa 9-17 %. Tämän ansiosta olut ei pilaantunut pitkän kuljetuksen aikana ja se sieti myös paremmin kylmää ilmastoa.


IPA                                

India Pale Ale. Pintahiiva oluttyyppi joka on alun perin kehitetty Englannissa. Yleensä reilusti humaloituja ja väriltään vaaleita.


Katkerohumalointi

Tehdään keiton alkopuolella. Yleisesti katkerohumaloissa on korkeampi alfahappopitoisuus kuin betahappopitoisuus. Alfahapot tuovat olueen katkeruutta.


Kazbek

Humalalajike joka on Saazin tyyppinen aromihumala, mutta hieman intensiivisempi. Makuprofiili on sitruksinen.


Kantavierre

Kantavierre kertoo vierteen sokeripidoisuuden käymisen alkaessa. Mitä suurempi kantavierre, sen alkoholipitoisempi oluesta tulee.


Keg                   

Hanaoluen säilytys- ja anniskeluastia. Materiaaliltaan yleisesti ruostumatonteräs, alumiini tai muovi.


Kuivahumalointi             

(eng. Dry hopping) Vierteeseen lisätään humalat vasta keiton päätyttyä tai vierteen jäähdyttyä.


Käyminen       

Hiivan anaerobisen aineenvaihdunnan seurauksena vierteessä oleva sokeri muuttuu etanoliksi ja hiilidioksidiksi. Käyminen jaetaan pää ja jälkikäymiseen.


Kölsch              

Kölsch on saksalainen pintahiivaoluttyyppi. Se on vahvasti humaloitu, mutta silti vähemmän katkeroinen kuin normaalit Saksalaiset ”pilsner” oluet. Kölsch nimi on suojattu eikä sitä saa valmistaa kuin Kölnin suurkaupunkialueella.


Lager                

Yleisnimitys pohjahiiva oluille. Maailman suosituin oluttyyppi


Lambic             

Lambic on spontaanikäymisellä eli vapaalla käymisellä valmistettu pintahiivaolut. Se on yleisesti miedosti humaloitu ja hapan. Happamuuden takia sen maukua yleensä pehmennetään marjalla tai hedelmällä.


Magnum

Saksalainen katkero humalalajike


Mallas              

Idätettyä viljaa joka on yksi oluen pääraaka-aineista.


Milkstout        

Eli makea stout on peräisin Lontoosta. Se on aiemmin tunnettu nimellä milk stout (maitostout), koska sen makeuttamiseen käytettiin laktoosia (maitosokeria). Nimi kuitenkin muutettiin, koska maidon kanssa tällä oluella ei ole mitään tekemistä.



Märkähumalointi             

Tuoreiden humalakäpyjen käyttäminen humaloinnissa.


NEIPA               

New England Idian Pale Ale. Sameanvärinen olut joka on yleensä hedelmäinen.


Norhern ’Bewer                        

Yleinen humala, jota käytetään katkeroittavana humalana. Usein käytetään tummissa oluissa kuten Altbier ja Kölsch.


Ohra

on viljakasvi jota käytetään oluen raaka-aineena. Ohra on käytetyin viljalajike oluen valmistuksessa. Oluen valmistuksessa
ohrasta tehdään mallista.


Old Ale             

Pintahiiva oluttyyppi joka viittaa pitkään ikääntyneisiin vahvoihin oluisiin.


Olutpruuvi      

Oluiden maistelu. Oiva tapa viettää aikaa ystävien kanssa!


Orval                

Orval on trappistpanimo, joka toimii Belgiassa Abbaye Notre-Dame d’Orval luostarissa. Panimolta tulee muun muassa oluet Orval (Vaalea 6,2%) ja Orval Vert.


Pale Ale           

Vaalea pintahiivaolut tyyppi. Yleensä hedelmäinen ja hyvin humaloitu.


Pienpanimo

Suomen lainsäädännön mukaan kalenterivuonna pienpanimo voi tuottaa korkeintaan 10 miljoonaa litraa eli 100000 hehtolitraa olutta.


Pilgrim            

Englantilainen humalalajike jonka aromi on hedelmäinen, mausteinen ja sitruksinen.


Pilsner              

Pilsner on Lager-tyyppinen pohjahiivaolut, joka on normaalisti vahvasti humaloitu. Nimensä olut on saanut Pilsenin kaupungista, jossa pilsneria valmistettiin ensimmäisen kerran. Ensimmäinen pilsnerolut oli ja on yhä Pilsner Urquell.


Pint                   

Englantilainen oluttuopin mittayksikkö 0,5686 litraa


Pintahiivaolut

Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin.  Pintahiiva nousee käymisen aikana käymisastian pinnalle.


Plato                 

Plato on olutpanimoiden käyttämä yksikkö, joka ilmoittaa sokerin määrän vierteessä. Plato ilmoitetaan asteina.


Poorman’s Black Velvet              

Olutdrinkki pitää sisällään 50% Guiness olutta ja 50% siideriä.


Pohjahiivaolut

Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pohjahiiva laskeutuu käymisen aikana käymisastian pohjalle.


Porter               

Portteri on alun perin lähtöisin Lontoosta 1700-luvun alkupuolelta. Tämä tumma pintahiivaolut on maultaan paahteinen, kuiva ja monesti myös alkoholipitoisuudeltaan vahva.


Rauchbier       

Savuolut jolla viitataan yleisesti saksalaiseen savuiseen Lager olueen


Real Ale           

Real Ale ei ole varsinaisesti oluttyyppi mutta sillä tarkoitetaan oluita jotka kypsytetään pubeissa. Olut tarjoillaan tuoreena eikä siihen lisätä mitään ylimääräistä.


Red Ale            

Alkuperältään eurooppalainen oluttyyppi joka on väriltään tummanpunaista tai punertavaa. Red Alejakin on muutamia erilaisia esimerkiksi Irish Red Ale ja American Red Ale.


Reinheitsgebot                         

Baijerilainen oluen puhtauslaki vuodelta 1516. Alkuperäisessä tekstissä määrättiin että ainoat ainesosat joita oluessa saa olla ovat: vesi ,ohra ja humala.


Saaz                  

Tsekkiläinen humalalajike joka on maailman tunnetuimpia. Käytetään esimerkiksi Pilsner Urguell oluessa.


Sahti                 

Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka teossa käytetään etupäässä ohra- ja lisänä vähäisessä määrin ruismaltaita sekä joskus vehnää ja kauraa. Sahti käytetään tuorehiivalla ja maustetaan usein katajalla tai katajanmarjoilla, toisinaan myös humalalla. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2000.


Saison              

Saison on pintahiivaoluttyyppi. Saisonit ovat tyypillisesti hyvin hiilihappoisia  ja hedelmäisiä oluita. Olut on alun perin kotoisin etelä Belgian ranskankieliseltä alueelta. Saison tarkoittaa ranskaksi vuodenaikaa.


Shandy          

Oluen ja virvoitusjuoman sekoitus. Esimerkkejä Shandys sekoituksista. Diesel: puolet lager-olutta ja puolet colajuomaa ja Tango: puolet lager-olutta ja puolet appelsiinilimonadia.


Single hop      

Oluen humaloinnissa on käytetty vain yhtä humalaa.


Sladek

Tsekkiläinen humalalajiike joka on Saazin tyyppinen aromihumala. Makuprofiili on hedelmäinen ja siitä voi löytää persikan, passionhedelmän ja greipin vivahteita.


Sour ale           

Hapan pintahiivaolut. Happamuus yleensä saatu lisätyistä villihiivoista.


Spalr                 

Alun perin Saksalainen humalalajike


SRM                  

Standard reference method, asteikko jolla määritellään oluen väriä. Sama kuin EBC mutta käytössä Amerikassa.


Stout                

Sout on tumma pintahiivaoluttyyppi, joka saa värinsä paahdetuista maltaista. Erilaisia Stout tyyppejä on paljon, esimerkiksi Dry Stout, Imperial Stout ja Milk Stout.


Suodatettu olut                       

Kirkas olut joka on suodatettu käymisen jälkeen.


Suodattamaton olut               

Samea olut jota ei olla suodatettu käymisen jälkeen.


Suodatus

Suodatuksessa oluesta poistetaan hiiva ja muut samennusta aiheuttavat asiat jolloin oluesta saadaan kirkasta.


Sweet stout

Eli makea stout on peräisin Lontoosta. Se on aiemmin tunnettu nimellä milk stout (maitostout), koska sen makeuttamiseen käytettiin laktoosia (maitosokeria). Nimi kuitenkin muutettiin, koska maidon kanssa tällä oluella ei ole mitään tekemistä.


Trappist           

”Luostariolut” Trappist on suojattu nimi, jota voidaan käyttää vain benediktiiniläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tehdystä luostarioluesta.


Vaahtokukka

Lasiin kaadettaessa oluen päälle syntyvä vaahto. Hyvään vaahtoon vaikuttavat puhdas lasi ja humala.


Vehnäolut       

Vehnäolut on olut, jonka valmistuksessa käytetään vehnää. Yleisesti valmistuksessa käytetään pintahiivaa. Vehnäolut voi olla suodattamamaton tai suodatettu. Maussa yleensä hedelmäisyyttä.


Weizenbock   

Weizenbock eli vehnäbock on tyyliltään vahva saksalaistyylinen vehnäolut.


Vierre               

Vierre tarkoittaa oluenvalmistuksessa nestemäistä suodosta, joka saadaan mäskäyksen jälkeen lopputuotteen siilauksessa.


Villihiiva           

Luonnossa, ilmassa ja pinnoilla olevat hiivasolut, jotka käyttävät sokeripitoisen nesteen.


Witbier             

Belgialaistyyppinen vehnäolut. Yleensä kevyt ja sitrusmainen. Voi olla suodatettu tai suodattamaton.


Löysitkö virheen tai keksitkö täydennystä? Pistä viestiä: info@turunolutseura.fi