ABV
Alcohol by volume. Alkoholin määrä juomassa suhteessa tilavuuteen
ABW
Alcohol by weight. Alkoholin määrä juomassa painoon suhteutettuna
Ale
Yleisnimitys pintahiiva oluille.
Alkoholi
Oluen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina
Alt
Saksalanen oluttyyppi, ale olut joka on usein pantu Düsseldorfissa. Alt tarkoittaa Saksaksi vanhaa.
Amber Ale
Amerikkalainen pintahiiva oluttyyli. Väriltään yleensä punertava tai meripihkainen.
American Pale Ale
Pintahiivaolut tyyppi joka on kotoisin Amerikasta. Valmistuksessa käytetään yleisesti amerikkalaisia humaloita jotka tuovat makuun hedelmäisyyttä ja sitrusta.
Aromihumalointi
Tehdään keiton loppupuolella. Yleisesti aromihumaloissa on korkeampi betahappoitoisuus kuin alfahappapitoisuus.
APA
American Pale Ale. Amerikasta kotoisin oleva pintahiivaolut. Yleensä vaalea ja hedelmäinen.
Barley wine
Barley wine on pintahiiva oluttyyppi, jossa on tyypillisesti korkea alkoholipitoisuus. Tämä oluttyyppi on alun perin kotoisin Englannista, mutta nykyisin sitä valmistetaan ympäri maailmaa.
Bitter
Pintahiivaolut joka on aluperin Briteistä. Tyypillisesti hedelmäisyyttä sekä katkeruutta maussa.
BJCP
Beer judge certification program
Black Velvelt
Oludrinkki joka pitää sisällään 50% Stout olutta (yleensä Guiness) ja 50% Samppanjaa.
Bock
Vahva pohjahiiva oluttyyppi. Bock voi olla väriltään tumma tai vaaleaa. Bockin alalajeja ovat esimerkiksi Dobbelvbock, Hellerbock ja Eisbock
Brown Ale
Brown ale on brittiläinen pintahiivaoluttyyli. Sille ominaista on tumman meripihkaisesta ruskeaan ulottuva väri sekä makeat, toffeiset ja pähkinäiset maut.
Brysselin pitsi
Oluen vaahdosta lasin pintaan jäävät pitsimäiset jäljet. Runsas humalointi, suodattamattomuus ja puhdas lasi parantavat tätä ominaisuutta.
Cascade
Amerikkalainen humalalajike, joka on alun perin risteytetty Fuggels ja Serenbriaker lajikkeista.
Crystal
Amerikkalainen aromihumala ja on kehitetty vuonna 1993 allertau,
cascade, brewers gold ja early green -humalista
Dobbelbock
Dobbelbock on vahva lager, eli bockin vahvempi versio.
Dortmunder
Saksalainen pohjahiiva olutyyppi. Alun perin tarkoittanut Dormundissa pantua olutta.
Dunkel
Dunkel on oluttyyppi, joka on saksalaistyylinen tumma lager olut.
EBC
European Brewing Convention scale. Oluen väri eurooppalaisella asteikolla. Mitä suurempi luku sen tummempi olut
EBU
European bitterness unit. Euroopassa käytetty asteikko jolla kuvataan oluen katkeruutta.
ESB
Extra Special Bitter, voimakas bitter olut
Flavori
Oluen tuoksun ja maun yhteisvaikutus
Growler
Olutkannu, useimmiten keraaminen tai lasinen. Alunperin käytetty oluen kuljetuksessa.
Hefe
Tarkoittaa Suomeksi hiivaa ja sitä käytetään kuvaamaan suodattamatonta olutta. Termiä käytetään saksalaisissa oluissa.
Hefeweizen
Saksalaistyylinen suodattamaton vaalea vehnäolut.
Hell
Hell tarkoittaa suomeksi kirkasta ja sillä kuvataan oluen väriä. Merkintää käytetään saksalaisissa oluissa.
Hiiva
Yksisoluinen sieni, joka käyttää vierteen sokerit alkoholiksi ja hiilidioksidiksi
Humala
Oluen mauste joka parantaa säilyvyyttä. Antaa oluelle katkeruuden ja humalan aromin.
IBU
International bitterness unit. Sama kuin EBU mutta kansainvälinen asteikko jolla kuvataan oluen katkeruutta.
Imperial Stout
Stoutin vahvempi versio. Alun perin Englannissa tehtyä olutta, jota vietiin Venäjälle tsaarin hoviin. Imperial stoutissa on korkea alkoholipitoisuus, jopa 9-17 %. Tämän ansiosta olut ei pilaantunut pitkän kuljetuksen aikana ja se sieti myös paremmin kylmää ilmastoa.
IPA
India Pale Ale. Pintahiiva oluttyyppi joka on alun perin kehitetty Englannissa. Yleensä reilusti humaloituja ja väriltään vaaleita.
Katkerohumalointi
Tehdään keiton alkopuolella. Yleisesti katkerohumaloissa on korkeampi alfahappopitoisuus kuin betahappopitoisuus. Alfahapot tuovat olueen katkeruutta.
Kazbek
Humalalajike joka on Saazin tyyppinen aromihumala, mutta hieman intensiivisempi. Makuprofiili on sitruksinen.
Kantavierre
Kantavierre kertoo vierteen sokeripidoisuuden käymisen alkaessa. Mitä suurempi kantavierre, sen alkoholipitoisempi oluesta tulee.
Keg
Hanaoluen säilytys- ja anniskeluastia. Materiaaliltaan yleisesti ruostumatonteräs, alumiini tai muovi.
Kuivahumalointi
(eng. Dry hopping) Vierteeseen lisätään humalat vasta keiton päätyttyä tai vierteen jäähdyttyä.
Käyminen
Hiivan anaerobisen aineenvaihdunnan seurauksena vierteessä oleva sokeri muuttuu etanoliksi ja hiilidioksidiksi. Käyminen jaetaan pää ja jälkikäymiseen.
Kölsch
Kölsch on saksalainen pintahiivaoluttyyppi. Se on vahvasti humaloitu, mutta silti vähemmän katkeroinen kuin normaalit Saksalaiset ”pilsner” oluet. Kölsch nimi on suojattu eikä sitä saa valmistaa kuin Kölnin suurkaupunkialueella.
Lager
Yleisnimitys pohjahiiva oluille. Maailman suosituin oluttyyppi
Lambic
Lambic on spontaanikäymisellä eli vapaalla käymisellä valmistettu pintahiivaolut. Se on yleisesti miedosti humaloitu ja hapan. Happamuuden takia sen maukua yleensä pehmennetään marjalla tai hedelmällä.
Magnum
Saksalainen katkero humalalajike
Mallas
Idätettyä viljaa joka on yksi oluen pääraaka-aineista.
Milkstout
Eli makea stout on peräisin Lontoosta. Se on aiemmin tunnettu nimellä milk stout (maitostout), koska sen makeuttamiseen käytettiin laktoosia (maitosokeria). Nimi kuitenkin muutettiin, koska maidon kanssa tällä oluella ei ole mitään tekemistä.
Märkähumalointi
Tuoreiden humalakäpyjen käyttäminen humaloinnissa.
NEIPA
New England Idian Pale Ale. Sameanvärinen olut joka on yleensä hedelmäinen.
Norhern ’Bewer
Yleinen humala, jota käytetään katkeroittavana humalana. Usein käytetään tummissa oluissa kuten Altbier ja Kölsch.
Ohra
on viljakasvi jota käytetään oluen raaka-aineena. Ohra on käytetyin viljalajike oluen valmistuksessa. Oluen valmistuksessa
ohrasta tehdään mallista.
Old Ale
Pintahiiva oluttyyppi joka viittaa pitkään ikääntyneisiin vahvoihin oluisiin.
Olutpruuvi
Oluiden maistelu. Oiva tapa viettää aikaa ystävien kanssa!
Orval
Orval on trappistpanimo, joka toimii Belgiassa Abbaye Notre-Dame d’Orval luostarissa. Panimolta tulee muun muassa oluet Orval (Vaalea 6,2%) ja Orval Vert.
Pale Ale
Vaalea pintahiivaolut tyyppi. Yleensä hedelmäinen ja hyvin humaloitu.
Pienpanimo
Suomen lainsäädännön mukaan kalenterivuonna pienpanimo voi tuottaa korkeintaan 10 miljoonaa litraa eli 100000 hehtolitraa olutta.
Pilgrim
Englantilainen humalalajike jonka aromi on hedelmäinen, mausteinen ja sitruksinen.
Pilsner
Pilsner on Lager-tyyppinen pohjahiivaolut, joka on normaalisti vahvasti humaloitu. Nimensä olut on saanut Pilsenin kaupungista, jossa pilsneria valmistettiin ensimmäisen kerran. Ensimmäinen pilsnerolut oli ja on yhä Pilsner Urquell.
Pint
Englantilainen oluttuopin mittayksikkö 0,5686 litraa
Pintahiivaolut
Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pintahiiva nousee käymisen aikana käymisastian pinnalle.
Plato
Plato on olutpanimoiden käyttämä yksikkö, joka ilmoittaa sokerin määrän vierteessä. Plato ilmoitetaan asteina.
Poorman’s Black Velvet
Olutdrinkki pitää sisällään 50% Guiness olutta ja 50% siideriä.
Pohjahiivaolut
Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pohjahiiva laskeutuu käymisen aikana käymisastian pohjalle.
Porter
Portteri on alun perin lähtöisin Lontoosta 1700-luvun alkupuolelta. Tämä tumma pintahiivaolut on maultaan paahteinen, kuiva ja monesti myös alkoholipitoisuudeltaan vahva.
Rauchbier
Savuolut jolla viitataan yleisesti saksalaiseen savuiseen Lager olueen
Real Ale
Real Ale ei ole varsinaisesti oluttyyppi mutta sillä tarkoitetaan oluita jotka kypsytetään pubeissa. Olut tarjoillaan tuoreena eikä siihen lisätä mitään ylimääräistä.
Red Ale
Alkuperältään eurooppalainen oluttyyppi joka on väriltään tummanpunaista tai punertavaa. Red Alejakin on muutamia erilaisia esimerkiksi Irish Red Ale ja American Red Ale.
Reinheitsgebot
Baijerilainen oluen puhtauslaki vuodelta 1516. Alkuperäisessä tekstissä määrättiin että ainoat ainesosat joita oluessa saa olla ovat: vesi ,ohra ja humala.
Saaz
Tsekkiläinen humalalajike joka on maailman tunnetuimpia. Käytetään esimerkiksi Pilsner Urguell oluessa.
Sahti
Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka teossa käytetään etupäässä ohra- ja lisänä vähäisessä määrin ruismaltaita sekä joskus vehnää ja kauraa. Sahti käytetään tuorehiivalla ja maustetaan usein katajalla tai katajanmarjoilla, toisinaan myös humalalla. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2000.
Saison
Saison on pintahiivaoluttyyppi. Saisonit ovat tyypillisesti hyvin hiilihappoisia ja hedelmäisiä oluita. Olut on alun perin kotoisin etelä Belgian ranskankieliseltä alueelta. Saison tarkoittaa ranskaksi vuodenaikaa.
Shandy
Oluen ja virvoitusjuoman sekoitus. Esimerkkejä Shandys sekoituksista. Diesel: puolet lager-olutta ja puolet colajuomaa ja Tango: puolet lager-olutta ja puolet appelsiinilimonadia.
Single hop
Oluen humaloinnissa on käytetty vain yhtä humalaa.
Sladek
Tsekkiläinen humalalajiike joka on Saazin tyyppinen aromihumala. Makuprofiili on hedelmäinen ja siitä voi löytää persikan, passionhedelmän ja greipin vivahteita.
Sour ale
Hapan pintahiivaolut. Happamuus yleensä saatu lisätyistä villihiivoista.
Spalr
Alun perin Saksalainen humalalajike
SRM
Standard reference method, asteikko jolla määritellään oluen väriä. Sama kuin EBC mutta käytössä Amerikassa.
Stout
Sout on tumma pintahiivaoluttyyppi, joka saa värinsä paahdetuista maltaista. Erilaisia Stout tyyppejä on paljon, esimerkiksi Dry Stout, Imperial Stout ja Milk Stout.
Suodatettu olut
Kirkas olut joka on suodatettu käymisen jälkeen.
Suodattamaton olut
Samea olut jota ei olla suodatettu käymisen jälkeen.
Suodatus
Suodatuksessa oluesta poistetaan hiiva ja muut samennusta aiheuttavat asiat jolloin oluesta saadaan kirkasta.
Sweet stout
Eli makea stout on peräisin Lontoosta. Se on aiemmin tunnettu nimellä milk stout (maitostout), koska sen makeuttamiseen käytettiin laktoosia (maitosokeria). Nimi kuitenkin muutettiin, koska maidon kanssa tällä oluella ei ole mitään tekemistä.
Trappist
”Luostariolut” Trappist on suojattu nimi, jota voidaan käyttää vain benediktiiniläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tehdystä luostarioluesta.
Vaahtokukka
Lasiin kaadettaessa oluen päälle syntyvä vaahto. Hyvään vaahtoon vaikuttavat puhdas lasi ja humala.
Vehnäolut
Vehnäolut on olut, jonka valmistuksessa käytetään vehnää. Yleisesti valmistuksessa käytetään pintahiivaa. Vehnäolut voi olla suodattamamaton tai suodatettu. Maussa yleensä hedelmäisyyttä.
Weizenbock
Weizenbock eli vehnäbock on tyyliltään vahva saksalaistyylinen vehnäolut.
Vierre
Vierre tarkoittaa oluenvalmistuksessa nestemäistä suodosta, joka saadaan mäskäyksen jälkeen lopputuotteen siilauksessa.
Villihiiva
Luonnossa, ilmassa ja pinnoilla olevat hiivasolut, jotka käyttävät sokeripitoisen nesteen.
Witbier
Belgialaistyyppinen vehnäolut. Yleensä kevyt ja sitrusmainen. Voi olla suodatettu tai suodattamaton.
Löysitkö virheen tai keksitkö täydennystä? Pistä viestiä: info@turunolutseura.fi